
Decretul 770/1966 a fost o eroare istorică. Dar oare suntem în pericol să o repetăm? Încearcă să vezi dacă poți să ghicești când s-a zis citatul menționat: atunci sau acum? În anii ‘60-’70 sau din 2010 încoace?
#1. "Femeia care se dedică creşterii şi educaţiei a trei sau mai mulţi copii poate fi numită, fără îndoială, a fi mamă-eroină. Sacrificiul ei de acum garantează viitorul nostru, al tuturor, al românilor şi al patriei lor."
Greu de crezut sau nu, „mama eroină” e un mit care trăiește în continuare. Citatul aparține lui Ninel Peia, fost deputat PSD și a fost rostit în 2016.
#2. "Nu ne poate lăsa indiferenți ceea ce se întâmplă în familii, pe considerentul că aceasta este viața lor personală. Desigur, este viața lor personală, dar societatea întotdeauna s-a ocupat și trebuie să se ocupe de viața personală a oamenilor."
„Disponibilitatea” statului de a se implica în viața privată a cetățenilor e un pericol continuu, dar citatul a fost rostit de Nicolae Ceaușescu în 1972, la deschiderea anului universitar.
#3. "În mod firesc, un cuplu tânăr trebuie să aducă pe lume copii, mlădițe proaspete în copacul familiei și al neamului. De aceea, dorim să le atragem atenția că sarcinile nu trebuie evitate și nici întrerupte prin mijlocul brutal și traumatizant care este avortul."
Citatul face parte din broșura „Ce trebuie să știm despre avort și consecințele sale”, tipărită în anul 1966 de Ministerul Sănătății, Institutul de Igienă, într-un tiraj de 75 de mii de exemplare.
#4. "Tinerele şi tinerii cu cei ce s-au zămislit acei copii dacă promovează această crimă incalificabilă a avortului, însemnează că sunt rupţi de orice realitate. Medicilor le transmit să fie promotori ai vieţii."
În aceeași linie de gândire se adresează tinerilor și IPS Teodosie, doar că data aceasta mult mai aproape de prezent, în anul 2012.
#5. "Dacă am fi realiști, avortul ar trebui abandonat total. Să fie lege împotriva avortului."
Tot IPS Teodosie a rostit aceste cuvinte, la aproape 55 de ani după intrarea în vigoare a Decretului 770/1966. Mai exact, în anul 2019.
#6. "Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? (...) Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie."
Această viziune, care nu mai necesită comentarii, e din „istoria recentă”. Îi aparține lui Traian Băsescu și a fost emisă în 2013.
#7. “Implicaţiile majore şi efectele ireversibile ale practicilor avortive se răsfrâng direct şi pe termen lung asupra femeii, familiei şi societăţii. Diverse forme de cancer, infertilitate, dereglări hormonale şi alte suferinţe fizice ori psihice, divorţul şi chiar suicidul sunt câteva din urmările directe ale avortului.”
Un citat cu mai multe detalii medicale, dar o viziune în linie cu cea “istorică”, extras din Manifestul Pro Vita, făcut public în anul 2017.
#8. “Femeia sănătoasă, căsătorită, ocrotită de legi (...) trebuie să-și îndeplinească rolul de a crea viață.”
Imperativul procreării e unul cu tradiție în declarațiile publice. Citatul îi aparține doctorul N.N. Gheorghiu, directorul Maternității Filantropia, și a fost publicat în rubrica SFATUL MEDICULUI din revista FLACĂRA din octombrie 1966.
Results
Dar ăsta e doar rezultatul unui joc. Ce se va întâmpla până la urmă în lumea reală va ține de fiecare dintre noi.
*Orice asemănare cu realitatea este, din păcate, neîntâmplătoare.